Logo - Direkcija za stanovanje

Sustav upravljanja

Tehnički aspekt upravljanja zgradama


 

VRSTE POPRAVAKA – RADOVA ČL. 4.,5.,6. UREDBE O ODRŽAVANJU ZGRADA

  1. Obvezni radovi: propisima definirani radovi ( protupožarna oprema, dizala…);
  2. Hitni popravci: 382 ZOV radovi na zajedničkim dijelovima: - vodovodne i kanalizacijske instalacije - električne instalacije i dizala;
  3. Veliki popravci - sanacija konstruktivnih dijelova zgrade: nosivi zidovi i sl, sanacija krova, sanacija fasada, zamjena zajedničkih instalacija;
  4. Mali popravci na održavanju zajedničkih dijelova zgrade: održavanje rasvjete, manji zahvati;
  5. Pogonski troškovi: struja, čišćenje, održavanje okoliša zgrade;
  6. Izvanredno održavanje: ugradnja uređaja koje zgrada nije imala,nadogradnja, promjena namjene, pravo građenja, otuđenje.

Stožerni  problemi nekretnina u praksi se pokazuju:

  • Dizala - u velikom broju zgrada potrebno ga je potpuno obnoviti;
  • Krovovi - u velikom broju zgrada potrebno je zamijeniti dotrajali pokrov s novim, obnoviti izolaciju ravnog krova. Ravni krovovi su bolna točka zgrada: masovno su građeni 60 i 70 tih godina i kod istih se sada često pojavljuju problemi prokišnjavanja, termičke izolacije i dotrajalosti. Obavljaju se skupe i često samo djelomične sanacije
  • Pročelja zgrada – fasade zgrada u vrlo su lošem stanju, što nije samo estetski problem, već vlasnici moraju trpjeti posljedice lošije izolacije svoje nekretnine pa stoga plaćaju veće račune grijanja;
  • Instalacije - na i u zgradama također zauzimaju mjesto među velikim problemima zgrada zbog svoje dotrajalosti Odnosi se na strojarske, vodovodne, kanalizacijske, kao i na rashladno - toplinske te dimovodneinstalacije.

 

ODRŽAVANJE I KONTROLA DIZALA

U višekatnim zgradama nezamislivo je stanje bez dizala, a istima je sada prosječna starost  20 - tak godina. Neminovno je iz pričuve ulagati značajna sredstva u modernizaciju i održavanje. Održavanje obuhvaća:

Riječ direktora

Dobrodošli na web stranice upraviteljske tvrtke Direkcija za stanovanje d.o.o. - Split. Krenuli smo vrlo ambiciozno sa razvijanjem naših web aplikacija sa nizom sadržaja koje ne prezentiraju druge upraviteljske tvrtke na ovom području i rijetke na razini RH.
Na našim web stranicama naći ćete korisne savjete uz niz informativnih sadržaja iz područja upravljanja i održavanja zgrada - općenito za sve suvlasnike zgrada.
Posebno, naši će suvlasnici naći vrlo detaljne podatke o računima svake zgrade od stanja računa, uplata pričuve, računa izvođača, suvlasničkih odluka prema čl. 85 ZOV, programa upravljanja i održavanja, ugovora, reklamacija itd.
Našim web stranicama suvlasnici se ne "informiraju" - pukim definicijama da se "popuni prostor".
Konkretnim stavovima i brojnim primjerima, sa nizom praktičnih korisnih savjeta nastojali smo omogućiti suvlasnicima općenito, ne samo naših zgrada, razumijevanje i vlastiti pristup problemima upravljanja. Da umjesto objekta postanu vjerodostojan subjekt kako predviđa zakon - kontrolor i stvaran nalogodavac.
Radili smo web aplikacije ne samo radi promocije tvrtke, jer bi inače bilo kraće i samo sa definicijama. Cilj nam je bio unapređenje općenito položaja i razumijevanja suvlasnika, te posebno na našim zgradama jačanje zakonske uloge suvlasnika dogradnjom poštenog, fer i transparentnog upravljanja čiji su daljnji doprinos i ove naše nove web stranice.
Na kraju, dragi suvlasnici - posjetitelji, izvolite primiti izraze našeg osobitog poštovanja - u nadi da će Vam naše web stranice sa nizom "pikanterija", praktičnih primjera i savjeta biti informativne, interesantne i korisne.

Uprava
Direkcija za stanovanje
Igor Crvarić, magistar prava